Foto: Sara Cardoso

Debat: toekomst Euro-Mediterrane samenwerking

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen organiseert Het Grote Midden Oosten Platform een debatmiddag over de toekomst van de EuroMediterrane samenwerking.

Europa is historisch, politiek, cultureel, taalkundig, economisch, religieus en culinair volledig verknoopt met de landen en volkeren aan de zuid- en oostkant van de Middellandse Zee. Het Middellandse Zeegebied is de bakermat van de culturen en beschavingen in Europa, en is altijd een knooppunt geweest voor uitwisseling van mensen, goederen en ideeën. Toch worden er steeds meer geografische en mentale grenzen getrokken, en dreigt de Middellandse Zee te veranderen van een binnenzee naar een buitengrens.

Welke relatie heeft Europa met de mensen en landen aan de zuidelijke mediterrane flank? Hoe moet het toekomstige EU-buitenlandbeleid voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika eruit zien? En in hoeverre spreken we over één EuroMediterrane regio?

Kom naar de debatmiddag met EP-kandidaten!

Op 21 mei aanstaande organiseert Het Grote Midden Oosten Platform een debatmiddag over de toekomst van de EuroMediterrane samenwerking. Schrijver Abdelkader Benali verzorgt een voordracht over de verbondenheid van Europa met de overkant van de Middellandse Zee. Daarna gaan we in gesprek met kandidaten van verschillende partijen voor het Europees Parlement: wat zijn hun prioriteiten, visie en politieke voornemens ten aanzien van de relatie tussen Europa en de mensen en landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika?

Deelnemers aan het debat zijn (onder voorbehoud): Otto ter Haar (De Groenen), Chantal Hakbijl (CDA), Michael Pistecky (VVD), Samira Rafaela (D66), Thijs Reuten (PvdA), Tineke Strik (GroenLinks) en Sent Wierda (vandeRegio & Piratenpartij).

Meld je nu aan voor deze middag!

Informatie

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 21 mei 2019, van 15:30 tot 17:30 uur, in het Huis van Europa (Korte Vijverberg 5 in Den Haag).

Teken het Appèl voor een nieuwe EuroMediterrane agenda

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement is een transnationaal Appèl verspreid. Hierin wordt gepleit voor een nieuwe agenda voor regionale integratie en een gedeelde toekomst voor Europa en onze buren aan de andere kant van de Middellandse Zee.

Teken het Appèl!

 

‘Het grote Europese project van onze eeuw zal de poging van deze kant van de Middellandse Zee zijn om opnieuw contact te maken met de overkant van Mare Nostrum, die andere kust die loopt van Tanger tot Alexandrië, van Beiroet tot Aleppo. Wat voor de Romeinen vanzelfsprekend was, wordt het voor ons op een dag ook. Oost is West. Of we zijn samen gezond óf samen ziek.’
(Abdelkader Benali)

 

Mark Snijder is schrijver, redacteur en onderzoeker over jongeren en de jeugdsector in Nederland en het Midden-Oosten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.