Tineke Bennema

Achtergrond

Onbekend maakt onbemind. Aannames en vooroordelen in het Westen vertroebelen soms de feiten over mensen in het Midden-Oosten. Graag draag ik mijn steentje bij voor meer wederzijds begrip door kennisoverdracht om bruggen te bouwen.

Ik studeerde geschiedenis van het Midden-Oosten aan de UvA, en woonde zeven jaar op de Westelijke Jordaanoever in een islamitisch dorp met een christelijke minderheid. Eerst werkte ik bij de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en vervolgens als journalist voor onder meer Trouw, Radio 1 en televisie. In 2002 keerde ons gezin terug naar Nederland.

Ik schreef drie boeken over het Midden-Oosten die zijn uitgegeven bij Uitgeverij van Gennep en Uitgeverij Jurgen Maas, over het dagelijks leven van Palestijnen. Door politieke gebeurtenissen te vertalen naar het individuele, en het menselijke van de petite histoire te benadrukken, hoop ik dat stereotyperingen vervallen en Oost en West zich beter met elkaar kunnen identificeren en verhouden.

Voor kranten schrijf ik regelmatig opinieartikelen. Ik werk aan een nieuw boek over de vrouw van de profeet Mohammed, en geef lezingen (bv. over de geschiedenis van de kalifaten).

Beschikbaar voor

Essays en artikelen, Talks.

Kennisgebieden

Geschiedenis, Islam en islamitische wereld, Palestina, Vrouwen en Emancipatie.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.