Vivienne Matthies-Boon

Achtergrond

Ik ben universitair docent Internationale Betrekkingen van het Midden-Oosten aan de Universiteit van Amsterdam. Ik geef brede en verdiepende vakken over politieke, culturele en sociale ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Daarbij richt ik me met name op Egypte, Syrië, Libanon, Irak, Jordanië en Palestina. Ook de Golfstaten en Tunesië komen aan bod in mijn werk. Daarnaast begeleid ik BA- en MA-scripties en internationale onderzoeksprojecten rondom de thema’s trauma, memory studies, politiek geweld, islamitische filosofie, jongeren en protestbewegingen.

Tevens ben ik oprichter en leider van het Critical Middle East Studies-platform bij de internationale British Society for Middle East Studies, waar ik sinds 2018 ook bestuurslid ben.

Mijn specialisme is politiek trauma in het Midden-Oosten. In mijn werk benadruk ik dat trauma in het Midden-Oosten niet alleen vanuit een psychologisch of cognitief perspectief bekeken moet worden, maar in sterk verband staat met sociale, economische en politieke machtsverhoudingen. Dit betekent dat we trauma anders moeten definiëren, en dat we zowel statelijke als niet-statelijke actoren in analyses (en mogelijke behandelingen) moeten betrekken.

In 2019 was ik de initiatiefnemer en leider van ‘Free Rami Sidky’, een campagne voor een oud-UvA-student die in Egypte gemarteld en gevangen werd vanwege een lied waarmee hij niets te maken had. Daardoor heb ik intensieve ervaring opgedaan met het lobbyen van de internationale politiek en het leiden en uitvoeren van een effectieve internationale mediacampagne.

Ik maak in mijn werk gebruik van mijn sterke communicatieve vaardigheden, doorzettingsvermogen, genuanceerde analyses en vooral ook de duidelijke verwoording daarvan. Door mijn interdisciplinaire achtergrond kan ik complexe onderwerpen effectief van verschillende kanten belichten. Ik heb veel media-ervaring, zowel in geschreven media als op radio en televisie.

Beschikbaar voor

Consultancies, Talks, Trainingen.

Kennisgebieden

Arabische Lente, Egypte, Jongeren, Jordanië, Libanon, Palestina, Politiek, Syrië, traumaverwerking.

Click to access the login or register cheese

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.