Melike Tarim

Achtergrond

Als Midden-Oostendeskundige en turkoloog heb ik specifieke kennis over deze cultureel diverse regio. In de Nederlandse media is het beeld van het Midden-Oosten niet altijd even genuanceerd. De uitdaging voor mij is om meer nuance en diversiteit aan te brengen in het beeld dat wij hebben van deze prachtregio. Om het Midden-Oosten beter te begrijpen.

Ik richt me daarbij onder andere op het beeld van ‘de vrouw’ in het Midden-Oosten. Hoe gaan vrouwen om met (seksuele) vrijheden, welke kansen liggen er voor hen, wat is hun rol in de samenleving? Een ander thema waarop ik mij focus, en dat dichter bij huis ligt, is veiligheid en terrorismebestrijding. Hoe gaan we om met conflictsituaties? Wat betekent de oorlog in Syrië voor Nederland? En wat zorgt ervoor dat iemand uit Nederland zijn spullen pakt en vertrekt naar een oorlogsgebied?

Tot slot heb ik een enorme fascinatie voor de moderne literatuur uit het Midden-Oosten en Turkije. Zoals Orhan Pamuk, die eindeloos schrijft over Istanbul: een stad naar mijn hart. Of de manier waarop Palestijnse schrijvers zich verzetten tegen geweld, door hierover te schrijven en de pen te gebruiken.

Mijn kracht ligt in de manier waarop ik mijn kennis deel: ik ben een goede spreker en schrijver, en weet onderzoeksresultaten te vertalen naar een breed publiek. Ik ben kritisch en analytisch ingesteld, en zeg graag wat ik denk.

Beschikbaar voor

Consultancies, Essays en artikelen, Talks, Trainingen.

Kennisgebieden

Conflict, Cultuur, Islam en islamitische wereld, Turkije, Vrouwen en Emancipatie.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.