Roel Meijer

Achtergrond

Ik ben opgeleid als historicus en heb daarnaast een aantal jaren Arabisch gestudeerd. Sinds 1998 ben ik aangesteld als docent (sinds 2017 als universitair hoofddocent) aan de Radboud Universiteit en geef ik moderne geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarnaast heb ik les gegeven aan de Universiteit van Gent, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Leiden en HOVO in Nijmegen. Mijn onderzoek is zeer divers en ik heb gepubliceerd over nationalisme, moderne islam, salafisme, sociale bewegingen en democratisering in de regio. De afgelopen tien jaar gaat mijn belangstelling uit naar de ontwikkeling van het concept en de praktijk van burgerschap en de wijze waarop sociale contracten de relaties hebben bepaald tussen burgers en regimes van Marokko tot Saoedi-Arabië. Daarover heb ik met verschillende collega’s drie Engelstalige boeken samengesteld. Vanuit dat perspectief ben ik nu een Nederlandstalige geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika aan het schrijven.

Beschikbaar voor

Essays en artikelen, Lezingen, Podcasts, Talks, Trainingen.

Kennisgebieden

Advies, Analyses, Arabische Lente, Artikelen, Conflict, Egypte, Geschiedenis, Golfregio, Integratie, Irak, Islam en islamitische wereld, Jongeren, Jordanië, Minderheden, Politiek, Religie, Syrië, Tunesië.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.