Het Dakterras #4: voetballen in Jordanië

Stel, je zit op een verjaardagsfeestje. Je raakt met een nichtje in gesprek over de vreselijke beelden uit Aleppo, die dagelijks op het journaal verschijnen. We willen iets doen, bedenken jullie, voor Syrische kinderen die gevlucht zijn voor de oorlog. Iets doen, niet hier, maar in de regio zelf. Daar zijn immers verreweg de meeste Syrische vluchtelingen opgevangen. Misschien… kunnen we een voetbaltoernooi organiseren?

Met dit simpele idee begon Peaceful United, een initiatief van de nichtjes Judith en Coco van der Horst. Overtuigd van de mogelijkheden van sport om kinderen en jongeren te leren samenwerken, vooroordelen te overwinnen en verschillen te overbruggen (‘op het veld is iedereen gelijk’), hadden ze een doel: een voetbaltoernooi organiseren voor Syrische én Jordaanse kinderen.

Foto: Peaceful United

Met hulp van lokale organisaties en de Nederlandse ambassade lukte het om een geslaagd voetbaltoernooi te organiseren, in een kleine gemeenschap in het noorden van Jordanië. Vooral het meisjestoernooi maakte indruk, op Coco en Judith zelf, maar ook op de lokale bevolking. Op verzoek van de lokale school organiseert Peaceful United later dit jaar een nieuw voetbaltoernooi, deze keer voor tienermeiden.

Judith en Coco van der Horst

In deze aflevering van ‘Het Dakterras’ spreken we met Judith en Coco over hoe het project begon, en waartoe het moet leiden. Over tegenslagen (de contactpersoon bij de lokale voetbalclub wordt ineens vervangen), hachelijke momenten (verdwaald in een Jordaanse bouwput vlak bij de grens met Syrië), een portie geluk en een flinke dosis doorzettingsvermogen. En vooral over de kracht van sport voor de gezonde ontwikkeling van kinderen in conflictgebieden als Syrië, Jordanië en Palestina.

Over Het Dakterras

Waarom een podcastserie? Omdat er veel leuke podcasts in en over het (grote) Midden-Oosten worden gemaakt, maar niet in het Nederlands. En wij vinden het belangrijk dat er ook in het Nederlands een ruim aanbod van kennis en informatie beschikbaar is over deze regio. Bovendien wordt de moderne mens overspoeld met “leesvoer” en is luisteren vaak wel zo fijn. Daarom dus een podcastserie.

Titel van de podcastserie is: Het Dakterras. In het Midden-Oosten wordt op het dakterras gegeten, gedronken, gediscussieerd, gelachen, gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Kortom, op het dakterras gebeurt het! Wij maken een serie podcasts over het grote Midden-Oosten waar ruimte is voor discussie en debat over kunst, cultuur, onderwijs, eten, literatuur, politiek en filosofie. Schuif aan op ons dakterras en luister mee!

De podcasts worden gemaakt door Vanessa Lambrecht en Mark Snijder, beiden van het Grote Midden Oosten Platform. De standpunten en visies die in de podcasts naar voren worden gebracht, zijn niet per se die van het Grote Midden Oosten Platform.

Mark Snijder is adviseur en redacteur over jongeren en het jeugddomein en de MENA-regio.

Vanessa Lambrecht is expert en bestuurslid bij Het Grote Midden Oosten Platform. Zij is arabiste en heeft een grote interesse in hedendaagse ontwikkelingen in de regio.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.