Hoe kijken Nederlandse moslimjongeren naar de polariserende discussies met betrekking tot de Islam?

Het publieke debat over de Islam in Nederland duurt al zeker meer dan twee decennia; onderwerpen zoals inburgering, integratie, normen en waarden zijn in veel gevallen een bestanddeel van de discussies. Het debat betreft onder andere Nederlandse moslims, wier ouders of overgrootouders naar Nederland kwamen als arbeidsmigranten, maar ook vluchtelingen en asielzoekers die vrede en veiligheid zoeken in Nederland. Allebei heel verschillend, en toch verbeeld als een veiligheidsrisico dat Nederland in gevaar zou brengen. We zijn nu al meer dan twee generaties verder, en toch blijft het narratief hetzelfde. Het kan zelfs beargumenteerd worden dat de polarisatie is toegenomen. Waar is die polarisatie dan ooit begonnen? En is die ook werkelijk toegenomen?

In deze podcast zoekt Master studente Arabelle Hendriksen antwoorden op deze vragen, met het hoofddoel om de jonge stemmen naar voren te brengen vanaf de kant waar de polarisatie en discriminatie gericht op is. De tweede generatie is de toekomst van Nederland, maar door de polariserende samenleving lopen lijkt het alsof er parallel naast elkaar gelopen wordt en groepen mensen elkaar buitensluiten, iets wat drastische gevolgen kan hebben. Het is begrijpelijk dat als je je niet welkom voelt in je eigen land, je ook geen toekomst ziet in Nederland. Is dat inderdaad zo? En wat doet de polarisatie met je identiteitsgevoel?

In drie opeenvolgende afleveringen worden deze vragen naar voren gebracht en gezocht naar de antwoorden. In de eerste aflevering legt senior onderzoeker Ron van Wonderen uit wat polarisatie precies is, en wat de positieve en negatieve aspecten zijn van polarisatie. Is het alleen slecht, of kan het ook wel goed zijn? Ook vertelt hij over de uitkomsten van zijn onderzoek voor het ministerie SZW over moslimdiscriminatie en antisemitisme, en wat daar de oorzaken en triggerfactoren van kunnen zijn.

In het licht van zijn recent gepubliceerde boek “2004: De toekomst van Islam in Nederland”, verteld Prof. Dr. Maurits Berger van de Universiteit Leiden de geschiedenis en het ontstaan van de polarisatie tegenover Islam in Nederland. Hierin staat het jaar 2004 centraal, waarin allemaal gebeurtenissen plaatsvonden die ertoe hebben geleid tot waar Nederland vandaag nu staat tegenover Islam.

In de derde en laatste aflevering vertellen drie tweede generatie Nederlandse moslims met een oorsprong uit de MENA-regio hun verhaal in de context van identiteit en toekomstvisie in Nederland. Nuhayla Yahyati woont in Enschede en werkt als programmabegeleider bij het COA naast haar Master of Science Psychologie. Zij vertelt hoe ze haar twee culturen (Marokkaanse en Nederlandse) omarmt, en of oriëntalisme en polarisatie met elkaar gelinkt zijn. Salma Ibrahim heeft Egyptische roots en woont in Amsterdam-Noord. Ze studeert antropologie en heeft daarnaast en grote interesse in kunst en documentaires maken, ook iets waar ze in de toekomst graag mee zou willen werken. Een paar maanden geleden werd zij zelf geïnterviewd door journaliste Jenan Moussa uit Dubai die Nederlandse moslims interviewt voor haar documentaire Life after Wilders. Salma legt onder andere uit waarom er een verschil is tussen de eerste en tweede generatie in hoe zij denken over de toenemende polarisatie na de verkiezingsuitslag afgelopen november. Ten laatste brengt Leidenaar Omar al-Sadeh, policy advisor bij het Europees Parlement, een interessant beeld over hoe zijn Nederlandse kant naar voren komt als die familie bezoekt in Palestina en Jordanië, en hoe polarisatie kan worden voorkomen op Europees niveau.

Arabelle Hendriksen is stagiaire bij het Grote Midden Oosten Platform

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.