Tekening door Rie Cramer

Het Dakterras bij het Huis van het Boek

Een boekenkaft met daarop een sjeik met in zijn armen een westerse vrouw. Een illustratie van een buikdanseres. Het bekende verhaal over Aladin uit 1001 Nacht. Wat hebben deze drie dingen met elkaar gemeen? Alle drie zijn het stereotypen van de oosterse wereld, gecreëerd door westerlingen. Ook zijn ze momenteel alle drie te zien in museum Huis van het boek in Den Haag. Van 7 november 2021 t/m 6 juni 2022 is daar de tentoonstelling ‘Groeten uit de Oriënt, vol stereotypen over het oosten’ te bezichtigen.

In de tentoonstelling ‘Groeten uit de Oriënt’ bieden boeken, filmaffiches, kunstnijverheid en foto’s samen een blik op het ontstaan van de stereotypen die het Westen creëerde over de oosterse wereld. Deze beeldvorming rond het Oosten varieert van bakermat van de christelijke cultuur tot sprookjesachtig, barbaars en sensueel. De tentoonstelling bestaat uit 5 ruimtes met elk een eigen thema: het ontstaan van de westerse blik op de Oosterse Ander, 1001 Nacht, stereotypen in boeken en films, geënsceneerde foto’s van oosterse vrouwen, en Arabische detectives. Naast de verschillende tentoongestelde objecten die in elke ruimte te zien zijn, hangen er ook schermen in elke ruimte. Op deze schermen zijn deskundigen Shervin Nekuee, Kader Abdolah, Hassnae Bouazza, Mirjam Shatanawi en Abdelkader Benali te zien, die vertellen over het thema van – en de voorwerpen in – die specifieke ruimte.

In deze podcast vertellen we over de tentoonstelling ‘Groeten uit de Oriënt’ en vertellen we aan de hand van verschillende audiofragmenten uit de interviews met de deskundigen, over de rode draad die door de tentoonstelling loopt: het westerse beeld van de oosterse Ander en de belangrijke rol die stereotypen speelden – en nog steeds spelen – in deze beeldvorming. Daarnaast gaan we in gesprek met Grote Midden Oosten Platform-expert Thana Faroq over wat zij van de tentoonstelling vindt en over de rol die stereotypen en het in scène zetten van foto’s spelen in haar eigen werk als visual artist.

Huis van het boek, gevestigd in Den Haag aan de Prinsessegracht 30, is elke dinsdag t/m zondag geopend van 11:00-17:00 uur. De entreeprijs voor volwassenen zonder museumkaart/vriendenpas/ICOM/Rembrandtpas bedraagt €11,50. Studenten, jeugd en kinderen betalen minder, bezoek de website https://www.huisvanhetboek.nl/ voor meer informatie.

Gastconservator Bert Sliggers putte voor de tentoonstelling ‘Groeten uit de Oriënt’ uit diverse particuliere en publieke verzamelingen en liet zich adviseren door verschillende deskundigen en verzamelaars. Aafke Boerma maakte i.s.m. Gado Gado Filmproducties de interviews. Verder willen we Huis van het boek hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en het fijne contact en voor de mogelijkheid om de podcast op te nemen in het mooie Koetshuis.

 

Over Het Dakterras

Waarom een podcastserie? Omdat er veel leuke podcasts in en over het (grote) Midden-Oosten worden gemaakt, maar niet in het Nederlands. En wij vinden het belangrijk dat er ook in het Nederlands een ruim aanbod van kennis en informatie beschikbaar is over deze regio. Bovendien wordt de moderne mens overspoeld met “leesvoer” en is luisteren vaak wel zo fijn. Daarom dus een podcastserie.

Titel van de podcastserie is: Het Dakterras. In het Midden-Oosten wordt op het dakterras gegeten, gedronken, gediscussieerd, gelachen, gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Kortom, op het dakterras gebeurt het! Wij maken een serie podcasts over het grote Midden-Oosten waar ruimte is voor discussie en debat over kunst, cultuur, onderwijs, eten, literatuur, politiek en filosofie. Schuif aan op ons dakterras en luister mee!

Deze podcast werd gemaakt door Vanessa Lambrecht en Quinty Hendrikx, beiden van het Grote Midden Oosten Platform. De standpunten en visies die in de podcasts naar voren worden gebracht, zijn niet per se die van het Grote Midden Oosten Platform.

Vanessa Lambrecht is expert en bestuurslid bij Het Grote Midden Oosten Platform. Zij is arabiste en heeft een grote interesse in hedendaagse ontwikkelingen in de regio.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.