Turkse politie mag voortaan met scherp schieten op demonstranten

De Turkse politie mag voortaan met scherp schieten op demonstranten. Vandaag werd een omstreden wet daarvoor aangenomen. De wet is volgens de regering bedoeld om de veiligheid in het land te vergroten.

1) Wanneer mogen de agenten schieten?

De oproerpolitie mag schieten wanneer demonstranten wapens gebruiken of van plan zijn te gebruiken. In de categorie ‘wapens’ vallen volgens de nieuwe wet: brandbommen, katapults, vuurwerk en stenen.

2) Wat staat er nog meer in de wet?

In de 28 artikelen, die na een marathonzitting van 16 uur werden aangenomen met 199 stemmen voor en 32 stemmen tegen, staat onder meer dat de politie en de gouverneurs van de provincies veel meer bevoegdheden krijgen. Vanaf nu mogen huiszoekingen worden verricht en mensen preventief worden gearresteerd zonder tussenkomst van een rechter. Verder mag er zonder instemming van een rechter het internetgebruik van verdachten worden bespioneerd. Degenen die meedoen aan demonstraties als gemaskerde betogers of wapens gebruiken tegen de politie, kunnen vier jaar gevangenisstraf krijgen.

Verontrustend is ook dat degenen die meedoen aan een demonstratie met symbolen van een ‘illegale organisatie’, drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dit artikel is duidelijk bedoeld om de politieke oppositie van de linkse Koerdische PKK, nu opererend onder de naam Democratische Volkspartij (HDP) te onderdrukken.

3) Hoe wordt hierop gereageerd?

De drie oppositiepartijen in het parlement zijn woedend en unaniem tegen deze draconische maatregelen waardoor Turkije steeds verder afglijdt in de richting van een politiestaat. De CHP, de grootste oppositiepartij, heeft vandaag meteen aangekondigd dat ze de nieuwe wet zal voorleggen aan het constitutionele hof met het verzoek de wet te annuleren, omdat die ingaat tegen de rechten in de grondwet.

4) Wat zijn de verwachtingen?

Turkije wordt met deze wet steeds meer een politiestaat. Ik verwacht dat er vanaf nu meer doden gaan vallen bij demonstraties van de oppositie. Tijdens de Gezi-protesten in de zomer van 2013 vielen er al acht doden. Twee van hen doordat ze – tegen alle internationale richtlijnen in – van dichtbij werden beschoten met traangasgranaten. Ik heb het vaak genoeg gezien dat agenten de traangasgranaten niet in een hoek van 45 graden in de lucht schieten, maar recht vooruit richtend op de lichamen van betogers. En tijdens de Koerdische protesten tegen de Turkse weigering om het Koerdische stadje Kobani te helpen, in oktober vorig jaar, vielen er bijna 50 doden, de meesten door politiekogels. Wat rechten en vrijheden betreft gaat Turkije steeds verder de verkeerde kant uit.

Marc Guillet is journalist. Hij schrijft sinds 1983 over Turkije en was van 2006 tot 2019 correspondent in Istanbul.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.