De volledige inhoud van de geschenkdoos. Foto: Sylva van Rosse

De Bethlehem-Amsterdam geschenkdoos: voor een heel speciaal Sinterklaas- of Kerstcadeau

'Bethlehem-Amsterdam' is een geschenkdoos, ontworpen voor de winterse feestdagen. Het doosje zit vol met verhalen die nieuwe inzichten brengen. Want wat is onze cultuur zonder Bethlehem? Zelfs voor wie niet religieus is, zijn onze beeldende kunst, schilderijen, muziek, geschiedenis, schoolboeken, verhalen, feestelijke tijden en tradities, ingebed in het Heilige Land.

Voor informatie over hoe de geschenkdoos te kopen of bestellen, zie onderaan de pagina.

‘Bethlehem-Amsterdam’ is een geschenkdoos, ontworpen voor de winterse feestdagen, Kerstmis of Sinterklaas. Het doosje zit vol met verhalen die nieuwe inzichten brengen. Wat is onze cultuur zonder Bethlehem? Zelfs voor wie niet religieus is, zijn onze beeldende kunst, schilderijen, muziek, geschiedenis, schoolboeken, verhalen, feestelijke tijden en tradities, ingebed in het Heilige Land. Vooral tijdens het winterse feestseizoen, als we elkaar van geschenken geven. Bethlehem en Palestina zijn geworteld in het Westen, in Europa en Nederland.

Grote maatschappelijke veranderingen als ‘Black Lives Matter’ en COVID-19 hebben geleid tot een heroverweging van onze relatie met de wereld en de geschiedenis. Zo ook onze relatie met Bethlehem en Palestina, die niet in stereotypen is te vatten. Bethlehem bruist tegenwoordig van jonge vrouwen die hun gedichten redigeren, tienerjongens die gel in hun haar borstelen, schoonmoeders die online dieetboeken bestellen, oma’s die toeterend met hun auto in de staan, en mannen van middelbare leeftijd op zoek naar liefde na een scheiding. Dat gezegd hebbende, dit alles geldt ook voor ‘zondig’ Amsterdam. Bethlehem wordt beschouwd als ‘heilig’ en Amsterdam als ‘zondig’. Deze geschenkdoos stelt de vraag: ‘Is dat zo?’ Hoe is het leven van alleenstaande moeders, vluchtelingen en homo’s vandaag de dag in Amsterdam, terwijl Bethlehem wordt omringd door een brute muur, gevangenissen, checkpoints en vluchtelingen die door de hele stad verspreid leven.

Drie wijze vrouwen werkten aan het verbinden van 4000 jaar geschiedenis, schoonheid, recepten en verhalen, met een focus op vrouwen. De geschenkdoos ‘Bethlehem-Amsterdam’ is mede ontworpen door de Palestijnse Umayya Abu-Hanna en de Amsterdamse grafisch ontwerper Monique Wijbrands. Ze werkten samen met Carol Sansour, die aan het hoofd stond van het Bethlehem 2000-project – uiteraard uit Bethlehem.

De box

De geschenkdoos bestaat uit drie componenten:

De kaarten uit de geschenkdoos. Foto: Sylva van Rosse

 

 1. All Mamas Are Madonnas is een set van 15 ontworpen vintage kaarten uit Nederland en Palestina, elk met een verhaal op de achterkant. Vluchtelingenmoeders, alleenstaande moeders, getrouwde moeders en ongetrouwde vrouwen zijn allemaal Madonna’s, zoveel maken de kaarten duidelijk. De kaarten kunnen worden gebruikt als kerstboomdecoratie, boekenleggers, cadeau- of decoratiekaarten.

 

 1. De Silk Road-drank bestaat uit kaneelstokjes met een 800 jaar oud recept voor winterthee uit Bethlehem. Met een kaart die het verbindende verhaal van kaneel vertelt. Kaneel maakte meer dan tweeduizend jaar deel uit van de zijderoute die in Bethlehem aankwam. Toen Amsterdam het Verre Oosten veroverde, namen de Amsterdammers de specerijenhandel over en werd Amsterdam één van de eindbestemmingen van de Zijderoute. Kaneel en andere luxe spullen maken de ene stad rijk en de andere arm, en verbinden het lot, verleden en heden van het Heilige Land en Nederland.
 2. Sin-Holy biscotti is een zakje met pistache gevulde Ma3moul-koekjes met rozenwater, gemaakt met een geheim recept van minstens 250 (waarschijnlijk zelfs 500!) jaar oud uit Bethlehem. De koekjes worden gemaakt voor Kerst en Pasen, en worden door zowel moslims als christenen geassocieerd met de feestdagen. De sticker op de zak vertelt het historische verhaal van de ingrediënten en vraagt ​​welke stad zondig of heilig is.

De geschenkdoos heeft afbeeldingen uit het archief van het Rijksmuseum, historische kaarten, de VN, frisse nieuwe ontwerpen en geuren van verre oorden en…veel liefde. We zijn geliefd als we liefhebben. Dat is de erfenis van Bethlehem en Amsterdam vandaag.

We verkopen de geschenkdoos op deze kerstmarkten, voor € 12,90 per stuk:

Je kunt de geschenkdoos ook voor € 11,90 per stuk bestellen bij Umayya Abu-Hanna (umayya.abuhanna@gmail.com). De geschenkdozen wegen 180 gram per stuk, en per verzending (tot 10 kg) komt er € 7,25 verpakkings- en verzendkosten bij. ‘Bethlehem-Amsterdam’ is een project zonder winstoogmerk.

Umayya Abu-Hanna is schrijfster en publicist met een Palestijns-Scandinavische achtergrond. Ze is projectleider van Rethink Amsterdam, een culturele stichting die zich bezighoudt met het diversifiëren van narratieven omtrent Nederlandse en Amsterdamse identiteit.

Recente berichten

Recente reacties

  Archieven

  Categorieën

  Meta

  Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.