Freedom Charter geeft Syrische burgers een stem

Syrië staat in brand: er woedt de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het beeld is schokkend. Naar schatting 11 miljoen Syriërs (van de 23 miljoen die er voor de oorlog woonden) zijn gevlucht en ontheemd (volgens het UNHCR), meer dan 2 miljoen kinderen leven in belegerde gebieden waar noodhulp niet aankomt (Unicef) en de werkeloosheid is opgelopen tot 60% (Syrisch Economisch Forum). Het officiële aantal doden en gewonden is onbekend omdat de VN in januari 2014 is gestopt met tellen.

Internationale gemeenschap/VN
Wat is er gedaan om een eind te maken aan dit onmenselijke lijden? De vredesbesprekingen van de VN hebben tot op heden niets opgeleverd. Overeenkomsten voor een wapenstilstand zijn keer op keer geschonden. Inmiddels is de derde speciale gezant voor Syrië benoemd. Afgelopen week sloten Rusland en de VS een akkoord dat een einde moet maken aan de bombardementen, maar daarmee lijkt vooral de positie van de Russische president Poetin in het Midden-Oosten te zijn versterkt.

Assad
President Assad kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Rusland, Iran en Hezbollah. Hij is er herhaaldelijk in geslaagd zijn positie te versterken door terrorisme aan te wakkeren en vreedzame protesten en burgerverzet gewelddadig neer te slaan. Het regime heeft een verhaal geconstrueerd van angst, sektarisme en radicalisering.

Het Freedom Charter
MAAR samen kunnen we een ander verhaal vertellen en delen, zodat de krachten die vrede nastreven luider klinken dan diegenen die haat prediken en floreren door geweld. Dit is waar Het Freedom Charter Project (FREE-Syria), een initiatief van onder anderen de Syrische activiste Rafif Jouejati, voor staat. Het voorziet in een platform voor stemmen die menselijkheid propageren. Het Freedom Charter Project ondervroeg meer dan 50 000 Syriërs. Dit resulteerde in een door de respondenten gedeelde verklaring over de kernprincipes: democratie, vrijheid, onderwijs en gelijkheid. De slogans die demonstranten scandeerden door de straten van Syrië waarmee de Arabische lente begon, hebben hun kracht behouden. De kracht van Het Freedom Charter is inclusiviteit.

In deze video legt Jouejati uit hoe jij kunt bijdragen en actie kunt ondernemen om Het Freedom Charter te ondersteunen:

 

 

Esseline van de Sande is sociaal-veranderkundige en essayiste, en woonde en werkte jaren in Damascus.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.