In beeld: bakkers in Palestina

De geuren van vers gebakken brood met tijm, van bladerdeeg met nootjes, of van gesmolten boter en kaneel. Overal in Palestina snuif je ze op. Wie door de steden en dorpjes loopt, kan niet om de bakkerijen heen, die baklava produceren, koekjes en (gevulde) broodjes.

De bakkerijen zijn van vader op zoon doorgegeven. De bakkers gebruiken geen conserveringsmiddelen en de ingrediënten, zoals munt, za’atar, dadels, amandelen, sesamzaad en olijfolie, zijn kakelvers. De aangeboden hoeveelheden zijn in onze ogen gigantisch. Maar de grote Palestijnse gezinnen kijken niet op van een paar koekjes. Wie een pondje bestelt wordt meewarig aangekeken, uitgelachen en krijgt het soms gratis mee, want de prijzen liggen laag. De meeste recepten dateren van eeuwen terug. Wie zijn zintuigen goed gebruikt, waant zich aan de tafels van de sultans en kaliefen uit de vertellingen van Duizend-en-een-nacht.

 

 

Tineke Bennema werkte in het Midden-Oosten.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.