Passie van Nu met Syrisch diner – 31 maart Amsterdam

Een hedendaagse Matthäus-Passion voor een nieuwe tijd. Met geliefde Erbarme dich van Johann Sebastian Bach in een bewerking met Arabische ud en o Haubt voll Blut und Wunden naast Afro-Surinaamse klaagzangen. Aus Liebe gaat een muzikale dialoog aan met eeuwenoude Indiase raga’s.

Met de beroemde passie van Bach als basis komen eeuwenoude verbindingen tussen culturen tot leven. In zeven muzikale talen wordt het verhaal van nu verteld: over verschillen en overeenkomsten tussen mensen en over hoe we elkaar de hand kunnen reiken. Regisseur Miranda Lakerveld schrijft elk jaar nieuwe teksten voor deze interculturele Passie, geïnspireerd op de eeuwenoude verhalen, die troost en inzicht bieden op de actualiteit.

Het laatste avondmaal en de voedselcrisis

De Passie van 2023 gaat over de mondiale voedselcrisis. Met muziek en verhalen over honger, voedsel, vasten uit verschillende culturen. Over het Laatste avondmaal, de Indonesische rijst-godin Dewi Sri, de maïs-godinnen uit de Amerika’s tot de betekenis van de Ramadan. Verhalen over strijd en opoffering maar ook over hoop voor een nieuw begin.

De fenomenale sopraan Madeline Elizabeth Saputra vertolkt de sopraanaria’s en Indonesische liederen over Dewi Sri, Shwan Sulaiman reciteert mystieke Arabische poëzie, Itzel Medegico zingt zowel de mezzo-aria’s van Bach als Mexicaanse son en bariton Sinan Vural zingt de prachtige aria’s en Turkse mystieke liederen. Chetna Sahni Sehgal zingt Hindoeïstische bhavans, de virtuoze ud-speler Haytham Safia speelt melodieën uit Galilea. Danseres Vanessa Felter leidt deze ceremonie voor een nieuwe tijd.

Samen vertellen de musici verhalen van verlies en wederopstanding. Een voorstelling als een goed gesprek, vol schoonheid en verzoening, een verrijking van de paastraditie.

Ramadan

Dit jaar valt de Passietijd samen met de Ramadan. Tijdens de Ramadan, die een hele maand duurt, vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Het vasten is bedoeld als oefening in geduld, en om verbondenheid te ervaren met arme en hongerige mensen elders op de wereld. De maaltijd waarmee het vasten na zonsondergang wordt gebroken heet iftar-maaltijd. Het is vaak een feestelijke maaltijd die in groter gezelschap wordt gegeten.

Op 31 maart organiseren we samen met World Opera Lab een avond waarin de Passie van Nu wordt opgevoerd rond een diner geïnspireerd op een iftar-maaltijd uit de Syrische keuken.

Tijd: 31 maart 20.00
Plaats: Nassaukerk, De Wittenkade 111 Amsterdam
Kaarten voor voorstelling en diner á € 25 verkrijgbaar op deze site.

 

Wil je de Passie bijwonen en kan je niet op 31 maart, kom dan naar één van de andere voorstellingen, op verschillende locaties en steeds met een andere insteek:

19 maart 16:00 Volksoperahuis – interview met Miranda Lakerveld, Midwest Amsterdam
24 Maart 18:00 Buurtkantine & mini-concert, Midwest Amsterdam
30 Maart 18:00 Try-out met buurt-maaltijd ism Fila, Nassaukerk Amsterdam
31 Maart 20:00 Concert & Diner met Grote Midden Oosten Platform, Nassaukerk Amsterdam
4 april 19:00 uur De Sering Amsterdam
7 april 20:00 Het laatste avondmaal – debat en mini concert, de Balie Amsterdam
8 april 20:00 Concert Goede Vrijdag, het Muiderslot
9 april 21:00 Concert, Podium Mozaïek Amsterdam

Voor informatie over kaarten en reserveringen ga naar de website van World Opera Lab.

Sylva van Rosse is mede-oprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. In haar werk maakt ze de Arabische wereld toegankelijk voor Europese actoren die willen werken aan een gedeelde toekomst.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.