Algiers (foto: Noreedine Maamri)

Het Dakterras #5: Revolutie in Algerije

Sinds de Algerijnen massaal de straat opgingen tegen een nieuwe termijn voor de onzichtbare president Bouteflika, gaan de ontwikkelingen snel. Bouteflika is inmiddels afgetreden, en nieuwe presidentsverkiezingen zijn aangekondigd. Is dit een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de Arabische revoluties sinds 2011? En wat betekent dit voor de toekomst van Algerije?

Op Het Dakterras spreken we hierover met twee kenners én liefhebbers van Algerije. Eveline America is oprichter van ProMena Foundation, een Nederlandse organisatie die een brug wil slaan tussen de Nederlandse en Algerijnse cultuur. Ze komt vaak en veel in Algerije, dat ze haar ’tweede thuis’ noemt. Niek Pas is universitair docent Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en gespecialiseerd in de Franse dekolonisatie en Algerije. Op dit moment doet hij onderzoek naar de geschiedenis van het wielrennen in Algerije, als ‘identity marker’ voor de koloniale en post-koloniale periode.

Eveline America

Niek Pas

Over Het Dakterras

Waarom een podcastserie? Omdat er veel leuke podcasts in en over het (grote) Midden-Oosten worden gemaakt, maar niet in het Nederlands. En wij vinden het belangrijk dat er ook in het Nederlands een ruim aanbod van kennis en informatie beschikbaar is over deze regio. Bovendien wordt de moderne mens overspoeld met ‘leesvoer’ en is luisteren vaak wel zo fijn. Daarom dus een podcastserie.

Titel van de podcastserie is: Het Dakterras. In het Midden-Oosten wordt op het dakterras gegeten, gedronken, gediscussieerd, gelachen, gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Kortom, op het dakterras gebeurt het! Wij maken een serie podcasts over het grote Midden-Oosten waar ruimte is voor discussie en debat over kunst, cultuur, onderwijs, eten, literatuur, politiek en filosofie. Schuif aan op ons dakterras en luister mee!

Mark Snijder is adviseur en redacteur over jongeren en het jeugddomein en de MENA-regio.

Vanessa Lambrecht is expert en bestuurslid bij Het Grote Midden Oosten Platform. Zij is arabiste en heeft een grote interesse in hedendaagse ontwikkelingen in de regio.

Meer lezen?

Het Dakterras #4: voetballen in Jordanië

 • 19 sep 2018
 • Mark Snijder en Vanessa Lambrecht

Het Dakterras Special: #Youth

 • 05 mrt 2018
 • Vanessa Lambrecht en Mark Snijder

Wat kan Europees beleid voor jongeren in het Midden-Oosten betekenen?

 • 23 dec 2018
 • Vanessa Lambrecht en Sylva van Rosse

Recente berichten

Recente reacties

  Archieven

  Categorieën

  Meta

  Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.