Ontmoetingen met Syriërs

‘Oprechte interesse in een ander kan een enorm verschil maken in een mensenleven. Dat is de leidraad van dit hartverwarmende boek’. Aldus de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, en hij doelt op Ontmoetingen met Syriërs dat op 13 oktober verschijnt.

Een boek vol verrassende interviews met Syriërs die in Nederland een nieuw bestaan hebben opgebouwd of bezig zijn op te bouwen, en wier achtergrond varieert van architect tot muziekdocent. Zij spreken zich uit over hun nieuwe leven, hun ambities en toekomstdromen. Daarnaast bevat het boek achtergrondverhalen over de recente geschiedenis van Syrië, de diversiteit aan bevolkingsgroepen en religies, gewoonten en gebruiken, opvoeding en onderwijs, culinaire tradities, feesten, muziek en poëzie.

Ontmoetingen met Syriërs gaat niet over vluchtelingen maar over de integratie van Syriërs in de Nederlandse samenleving. Volgens Aboutaleb verloopt integratie sneller als die van twee kanten komt: ‘We zouden geen integratiebeleid nodig hebben als we nieuwsgieriger zouden zijn naar elkaar’. Daarbij zou het helpen als Nederlanders wat beter op de hoogte waren van de culturele achtergrond van Syriërs in Nederland. Dit boek biedt hen die informatie.

Samensteller is Esseline van de Sande. Zij woonde zes jaar in Damascus en werkte in Syrië, onder andere als adviseur voor de VN en als freelance journalist. Sinds de oorlog is zij betrokken bij diverse humanitaire projecten bij de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië. Ze is medeoprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. Recentelijk kreeg zij de Joan Ferrier Penning 2016 voor ‘haar onvermoeibare inzet als bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Syrische vluchtelingen’.

Titel: Ontmoetingen met Syriërs. Achtergrond en cultuur van onze nieuwe buren.
Auteurs: Esseline van de Sande, Carl Stellweg, Hassnae Bouazza e.a.
Verkrijgbaar: in boekhandel of via www.ontmoetingenmetsyriers.nl

 

Dit artikel kwam tot stand met input van meerdere experts van het Grote Midden Oosten Platform. De meningen vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de mening van het Grote Midden Oosten Platform.

Meer lezen?

Stadscoalities voor ondernemende vluchtelingen

  • 04 okt 2016
  • Esseline van de Sande

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.