Foto: Ra Dragon (via Unsplash)

Het Dakterras #6: Egypte – trauma als politiek instrument

Oorlog, onderdrukking en structurele onrechtvaardigheid leiden tot voortdurende stress en trauma bij mensen. Maar soms is trauma niet alleen een noodlottig gevolg, maar ook een doelbewust instrument van autoritaire regimes. Om de bevolking klein te houden en mensen uit elkaar te spelen. Zoals in het Egypte van president al-Sisi.

Sinds al-Sisi aan de macht is, kent Egypte een van de meest onderdrukkende regimes in zijn geschiedenis. Tienduizenden Egyptenaren zitten opgesloten, worden mishandeld of gemarteld, of ‘verdwijnen’ zomaar. Veel Egyptenaren voelen zich gedesillusioneerd, hebben de hoop die in 2011 over het Tahrirplein waarde verloren, en zijn getraumatiseerd.

Vivienne Matthies-Boon, universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar trauma als politiek instrument in Egypte. Ze interviewde tientallen jonge Egyptenaren die gevangen hebben gezeten, zijn mishandeld en gemarteld. Met haar interdisciplinaire onderzoeksblik weet ze trauma en mentale verschrikkingen van mensen naadloos te verbinden met de grote onderliggende structuren, in Egypte en in de internationale politiek.

Op Het Dakterras spreek ik met haar over de mensonterende situatie in Egypte, en over wat dit betekent voor het Nederlandse buitenlandbeleid. Over psychosociale zorg die niet meer is dan een ‘doekje voor het bloeden’. En over de vraag in hoeverre een wetenschapper ook een activist kan zijn.

Over Het Dakterras

Waarom een podcastserie? Omdat er veel leuke podcasts in en over het (grote) Midden-Oosten worden gemaakt, maar niet in het Nederlands. En wij vinden het belangrijk dat er ook in het Nederlands een ruim aanbod van kennis en informatie beschikbaar is over deze regio. Bovendien wordt de moderne mens overspoeld met ‘leesvoer’ en is luisteren vaak wel zo fijn. Daarom dus een podcastserie.

Titel van de podcastserie is: Het Dakterras. In het Midden-Oosten wordt op het dakterras gegeten, gedronken, gediscussieerd, gelachen, gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Kortom, op het dakterras gebeurt het! Wij maken een serie podcasts over het grote Midden-Oosten waar ruimte is voor discussie en debat over kunst, cultuur, onderwijs, eten, literatuur, politiek en filosofie. Schuif aan op ons dakterras en luister mee!

Mark Snijder is adviseur en redacteur over jongeren en het jeugddomein en de MENA-regio.

Meer lezen?

Het Dakterras #5: Revolutie in Algerije

  • 12 apr 2019
  • Mark Snijder en Vanessa Lambrecht

Het Dakterras Special: #Youth

  • 05 mrt 2018
  • Vanessa Lambrecht en Mark Snijder

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.