Liefdeszaken in het Midden-Oosten: de feiten graag!

“Voor tieners ouder dan achttien jaar”, staat bovenaan de pagina.

De website “Love Matters” (ElHobb thaqafa) biedt voorlichting over alle mogelijke zaken die te maken hebben met seksualiteit. Van een uitgebreide vocabulaire tot informatie rond het lichaam, gezondheid en ziektes. “Eerlijk en zonder gène”, en alles in het Arabisch.

In de meeste Arabische landen wordt op school en binnen het gezin vrijwel geen aandacht besteed aan seksuele voorlichting. Wat er op het internet aan informatie is te vinden, bevat vaak veel onzin of is gekleurd door woordkeuze en invalshoek. Tijdens voorbereidend onderzoek door Love Matters in Egypte werd duidelijk dat jongeren op zoek zijn naar wetenschappelijke informatie. Hun verzoek aan de makers van Love Matters was dan ook: ‘’geen cultureel of religieus perspectief, gewoon de feiten graag.”

Love Matters is de eerste Arabische website die in beschaafde termen tegemoet komt aan de grote behoefte aan informatie. De taal is gericht op mannen én vrouwen, en gepersonaliseerd door te spreken van ‘’wij’’: ‘’wij hebben behoeftes’’, ‘‘wij hebben ervaringen’’. Deze benadering blijkt heel welkom.

Love Matters maakt deel uit van een programma van Radio Nederland Wereldomroep (RNW). RNW heeft als doel om de vrijheid van meningsuiting te bevorderen, onder meer op het gebied van seksualiteit. De wereldomroep ontwikkelde al Love Matters websites in het Chinees, Spaans, Engels en Hindi, altijd aangepast aan de lokale context. De Arabische site is nu ruim twee maanden in de lucht. Tot nu toe waren er 50 000 unieke bezoekers per maand.

Vorige week werd de site formeel gelanceerd in Egypte. ‘Dat was een hele leuke ervaring,’ vertelt Abir Sarras, coördinator van de website. Ze noemt de ontvangst buitengewoon positief, zowel in lokale media als onder lokale experts. ‘De enige kritiek op de site was dat het nog wel wat dieper kon gaan. Daar kan ik inkomen, maar ik wil erop wijzen dat de website dagelijks wordt uitgebreid met artikelen. En er zullen nieuwe thema’s worden toegevoegd. We willen bijvoorbeeld aandacht schenken aan zaken als ‘’scheiden’’ en ‘’seksualiteit en handicaps’”.
De makers laten zich in de keuze van onderwerpen ook leiden door vragen van lezers. Op het moment zijn de best bezochte pagina’s de encyclopedische, bijvoorbeeld ‘anatomie van het lichaam’ en ‘intieme activiteiten’.

Is het zinnig dat Westerse organisaties zich bemoeien met het gebrek aan seksuele voorlichting in andere landen? Shereen El Feki, schrijfster van het boek Seks en de Citadel, denkt van wel: ‘Al is het alleen maar vanwege de financiële ondersteuning van lokale organisaties die zich inzetten voor seksuele vrijheden en reproductieve gezondheid. Er moet altijd worden uitgegaan van lokale behoeften. Love Matters is een voorbeeld van hoe het moet, een geweldig initiatief,’ aldus El Feki.

Het is duidelijk dat Love Matters een leemte vult in de Arabische landen; kijk maar naar dit grappige filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=lb_KHj2cjBo

 

Sylva van Rosse is mede-oprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. In haar werk maakt ze de Arabische wereld toegankelijk voor Europese actoren die willen werken aan een gedeelde toekomst.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.