Wat ISIS vrouwen in de regio aandoet werkt nog jarenlang door

Ook in haar tweede boek over 's werelds meest gevreesde jihadisten wenst Judit Neurink het niet te hebben over de Islamitische Staat. Ze houdt het bij ISIS: “Aangezien dat pseudostaatje nergens in de wereld formeel is erkend, weiger ik dat wel te doen door het te betitelen als Islamitische Staat (of IS). In het Midden-Oosten spreekt iedereen trouwens over Daesh, de Arabische afkorting voor Islamitische Staat in Irak en Syrië, ISIS dus.”

Neurink is al dertig jaar journaliste, gespecialiseerd in het Midden-Oosten, Sinds 2008 woont ze in Iraaks Koerdistan, niet ver van waar ISIS, Daesh dus, zijn tentakels heeft uitgeslagen.

Haar eerste boek over de beweging was een helder en bondig profiel. Maar daar wilde ze het niet bij laten. Ze vroeg zich af wat ISIS voor vrouwen betekent. De berichtgeving (ook van haarzelf) over ISIS gaat meestal over militaire zaken en territorium. Over welke stad is ingenomen of juist terugveroverd. Ook is er veel aandacht voor jongeren die vanuit Europa naar Syrië afreizen om mee te doen aan de jihad. Maar hoe ziet het leven van de jihadbruiden eruit, de vrouwen van ISIS-strijders, en in het bijzonder van de buitgemaakte meisjes van de yezidi-secte, waar ISIS het niet op heeft begrepen omdat het om duivelaanbidders zou gaan?

Neurink onderzocht de weinige getuigenissen die vanuit ISIS-gebied de buitenwereld bereikten en interviewde tientallen vrouwen die wisten te ontsnappen. Het beeld dat uit hun verhalen oprijst is er een van van totale onveiligheid voor de bevolking in het algemeen en voor vrouwen in het bijzonder.

Aan de hand van een hele reeks persoonlijke ervaringen van tienermeisjes, vrouwen en moeders – uit eerste hand of via familieleden en contactpersonen naar buiten gebracht – beschrijft Neurink de extreme trauma’s die ISIS-leiders de lokale bevolking aandoen. Vooral de plaats die aan seks wordt toegekend en de gewelddadige vormen ervan zijn huiveringwekkend. Door een structuur te bieden waarin jonge Yezidi-meisjes eindeloos en straffeloos worden verkracht (want ze zijn toch geen moslims) wordt deze kleine geloofsgemeenschap zwaar beschadigd. Vrouwen zijn überhaupt totaal rechtenloos. De lokale samenleving in steden als Raqqa en Mosul wordt beroofd van menselijke waarden. Tieners ondergaan op school een grondige hersenspoeling.

Heel belangrijk dat er nu een boek is dat een idee geeft van wat er zich naast al het wapengekletter in ISIS-land afspeelt. Hoewel het ene nare verhaal het andere opvolgt las ik het boek in één adem uit. Treurig en moedeloos werd ik er wel van. Want: “Wat ISIS aanricht is bijna niet meer te herstellen en het zal nog vele jaren gevolgen hebben voor de vrouwenlevens in deze regio.”

“De Vrouwen van het Kalifaat, slavinnen, moeders en jihadbruiden”, door Judit Neurink,
Uitgeverij Jurgen Maas IBSN 978 94 919 2114 8

Sylva van Rosse is mede-oprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. In haar werk maakt ze de Arabische wereld toegankelijk voor Europese actoren die willen werken aan een gedeelde toekomst.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.